dimecres, 19 de juny del 2013

Castell carregat!!!

En el món casteller quan l'anxaneta corona el castell tot fent l'aleta es diu que el castell s'ha carregat , moment molt intens el castell, moment en què tots els castellers junts fan força per aconseguir que el castell un cop carregat no faci llenya i caigui, moment en què la pinya, el tronc i el pom de dalt són només un, moment que emociona a tots els que veuen per primera vegada una actuació castellera per primera vegada. 

A la classe dels vaixells hem treballat el món casteller i hem descobert moltes coses noves! Ja us vam explicar en una altra entrada la roba necessària per fer castells i les parts que té un castell, però com us podeu imaginar no ens hem quedat només sinó que hem anat una mica més enllà! 

Vosaltres sabíeu que els castellers han de ser molt ràpids, àgils i lleugers? o sabíeu que el cap de colla és el que mana i indica als altres castellers que cal anar fent, o bé que en el moment de fer un castell cal molt de silenci?  Doncs sí, els castellers són molts ràpids i finets, cada passa és lleugera i segura per evitar fer trontollar el casteller; el cap de colla és el màxim responsable en el moment d'actuar, tot i que no treballa sol, sinó que compta amb altres castellers que el van ajudant... aquí el treball en equip és molt important, i tots els castellers són  molt importants, encara que no es vegin com el tronc o el pom de dalt, ja que a sota i trobem els baixos, els contraforts o les crosses que són en certa manera la base del castell i sense la força el castell no es carregaria!  
Ah! els castellers tenen un lema: equilibri, força, valor i seny, un lema que fins i tot es pot aplicar en el nostre dia a dia!

Després de tanta teoria, potser arriba el moment del nostre primer assaig i castell oi?   Per començar cal tenir clar que hi ha diferents tipus de castells segons els castellers i els pisos,  un castell de quatre persones i vuit pisos seria, un 4 de 8, un castell  de tres persones per pis i 7 pisos seria un 3 de 7, si només són dues persones per pis tenim un torre o un dos de... o un cinc o un set...

Un cinc... 

Un tres

Una torre

Una quatre

Un pilar


Després de practicar els tipus de castell anem més enllà i descobrim el baix, les crosses i el contrafort, que són les persones que estan a baix de tot del castell.

Preparem-nos

Cadascú a la seva posició!


I finalment i després d'aquest assaig general arriba el moment de l'actuació i descarreguem...

Una torre de 8

Pinya

El tronc

El pom de dalt














































Un pilar de 6


Un pilar de 4


Ja heu vist quins súper castellers oi?  I per acabar ja el tema dels castells us deixem amb els dibuixos dels nostres castellers, els castellers del Patufet!!!  No us en perdeu cap detall!!!!





Petonets castellers!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

2 comentaris: