dimecres, 20 de març del 2013

Les Caramelles del Patufet

Si aquest matí hem pogut descobrir el món del teatre, aquesta tarda hem descobert una mica més que són les Caramelles i juntament amb la resta de companys d'infantil i primària hem passat una tarda d'allò més musical!!!

Els companys de sisè explicant l'origen de les Caramelles

A punt per començar!



























Per començar els més grans ens han explicat una mica l'origen de les Caramelles i que us resumim amb aquest text extret del Viquipèdia:

"Les caramelles són unes cançons i balls populars que es canten per Pasqua o Pasqua Florida. Les caramelles tenien, tradicionalment, temàtica religiosa: cantaven la joia de la resurrecció de Crist, però en els últims temps han incorporat cançons de to festiu i, també, d'aire satíric sobre qüestions locals. FlixLa Seu d'UrgellSant Julià de VilatortaSúriaCallúsMataróSant Vicenç de Castellet i Cardona, són les poblacions amb més tradició. A Sant Julià de Vilatorta els caramellaires canten els Goigs del Roser, i porten una vestimenta de gala pròpia de l'antiga ruralia catalana: barret de copalta, capa negra amb valona sobreposada, bordó, i llaç català de color morat. A Súria s'hi celebra l'aplec de Caramelles més nombrós, que reuneix vuit colles i mig miler de cantaires.[1]
El grup de cantaires es planta al peu del balcó dels amics i d'altra gent del poble per cantar unes cançons. S'hi fan acompanyar per instruments musicals diversos (el rigo-rago, el regue-rec, el cataclinc, els bastonets o garrots, el cèrcol, el buiro, els campanillers, els ferrets, el salteri, elpicacanya, el violí de pastor, la xifla, etc.).
La cistella, lligada al capdamunt d'una llarga vara i tota adornada de cintes, arriba fins al balcó de l'homenatjat el qual, en correspondència, hi deixa el seu donatiu. El Cant més antic de les Caramelles ha estat els Goigs del Roser o de les Botifarres.
En el seu origen, el caramellaires recorrien els diversos masos anunciant la bona nova de la Resurrecció de Crist. Era una clara referència a la resurrecció de la naturalesa. A canvi de la notícia, se'ls obsequiava amb ous, botifarres i menges greixoses, cosa que indicava que la Quaresma s'havia acabat. Així, el simbolisme de l'ou de les mones és el principi de la vida."
Cliqueu aquí i veureu l'auca de les caramelles

Doncs bé, sabent una mica més que les caramelles es celebren durant les vacances de Pasqua a can Patufet hem decidit adelantar-nos una mica i celebrar les nostres pròpies caramelles i per fer-ho cada classe ha cantat o ballat alguna dansa. 

Algunes de les actuacions musicals

Nosaltres hem fet EL BALL DE SANT FERRIOL, ens voleu veure i escoltar? Ja us ho diem ara, ho hem fet SÚPER BÉ!!!




Què us ha semblat? Us ha agradat? Estem segurs que sí! Es nota que cada dia ens anem fent una mica més grans oi? 

Ja veieu que la setmana segueix a un bon ritme i demà així seguirà! Al matí farem la Mona de Pasqua i a la tarda ja sabeu que esteu convidats a l'exposició sobre la vida i obra de Gaudí que nosaltres seguim preparant amb moltes ganes!!!

Preparant les columnes inclinades

La Casa Vicens, el trencadís de la sala de les columnes... 

Un banc molt especial


Ens veiem demà!!!

Petonets!!!




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada