dijous, 9 de maig del 2013

Sant Ponç

Pel gener Sant Antoni,  pel febrer la Candelera, al març Sant Medir, a l'abril Sant Jordi i al maig Sant Ponç, sí, el proper dissabte 11 és Sant Ponç,  patró dels herbolaris i per aquest motiu en diverses ciutats i pobles de Catalunya s’organitzen fires en les quals les herbes remeieres, la mel, els dolços, fruites en almívar i productes confitats són els protagonistes.
Una de les fires més conegudes de Sant Ponç és la que es celebra al carrer Hospital de Barcelona, que s’omple de parades i activitats en honor aquest Sant. 

La llegenda: 

La llegenda explica que, fugint dels seus perseguidors, Ponç va arribar a Barcelona i que, al veure tanta misèria i malalties entre la població local, es va posar a preparar les pòcimes amb herbes remeieres que coneixia bé, per tal d’alleugerir els dolors. Això li va fer guanyar el respecte i l’admiració de molts barcelonins que a partir d'aquell moment van començar a celebrar una fira d’herbes en el seu honor. 


Com és sabut, algunes plantes tenen poders repel·lents d’insectes parasitaris i d’altres tenen efectives propietats remeieres. Per aquests dos motius els nostres avantpassats ja les consideraven com a herbes sagrades. La creença popular diu que si es neteja bé la casa el dia de Sant Ponç s'allunyen els paràsits per tot l'any. Antigament era un costum força arrelat posar sota el llit un paquet d'herbes beneïdes de la Fira de Sant Ponç amb la convicció que tenia un alt poder guaridor. “


Doncs bé,  com no podia ser d'una altra manera els vaixells hem investigat una mica sobre el tema i en concret hem parlat d'una de les herbes remeieres més conegudes, la menta. 


Entre tots hem descobert moltes coses noves, vosaltres sabíeu que la menta és una planta perenne, que té flor, que li agrada molt l'humitat o que les fulles són lanceolades i amb el marge serrat? 

Les fulles 

Un dibuix 

La planta de la menta 






























Amb la menta es pot cuinar, es poden fer infusions,  essencies... i tal com ha dit la Zínash la menta va molt bé per netejar per dins i no tenir mal de panxa!!!

Una infusió 

La bonica flor de la menta

Essència de menta

































A  part de la menta i gràcies a la Mica també hem pogut conèixer una mica altres herbes aromàtiques, demà amb el mini llibret que hem fet podreu veure-ho i així tindreu solucions pel que faci falta! 

La Mica amb tots els seu amics!


De moment per acabar us deixem amb unes quantes imatges i el cartell de la fira!!!! Ja ho sabeu aquest cap de setmana al carrer Hospital: Fira de Sant Ponç


Plantes medicinals

Parades  de fruites confitades

Parades de mel

El cartell




Petonets ben dolços!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada